Hibrid jövő

2017-ben a TOP5 hazánkban értékesített részben vagy teljesen elektromos autó között csak Toyota és Lexus hibrid elektromos modellek szerepeltek.

Ez az öt modell, sorrendben:

1. Toyota RAV4

2. Toyota C-HR

3. Toyota Auris

4. Toyota Yaris

5. Lexus NX

Ez az öt típus tavalyi évben a hazai részben vagy teljesen elektromos eladások 64,2%-át vitte.

Sosem látott lendületben a hazai részben vagy teljesen elektromos (hibrid elektromos, hálózatról tölthető hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos) autók eladásai, amelyek az elmúlt négy évben évről évre megduplázódtak, tavaly nyolcszor annyit adtak el belőlük, mint 4 évvel ezelőtt. Ezek közül a természetesen most, és belátható időn belül a jövőben is a valóban élhető, az elektromos és benzines hajtást kombináló, a fékezési energiát elektromos energiává alakító öntöltő hibrid elektromos autók viszik a prímet. Ennek oka amellett, hogy nem kell külső töltéssel bajlódnunk vagy a hatótáv miatt aggódnunk, az, hogy városi közlekedés során akár 50-70%-ban tisztán elektromos üzemmódban, károsanyagkibocsátás mentesen közlekednek. A teljes zöld autó eladás 88%-a a külső töltést nem igénylő full hibrid.

„Az, hogy az európai trendeknek megfelelően Magyarországon tavaly több, mint nyolcszor annyi hibrid elektromos autó talált gazdára, mint akkumulátoros elektromos, és közel nyolcszor annyi full hibrid, mint plug-in hibrid, jól mutatja, hogy a környezetbarát meghajtások abban az esetben érhetnek el kimagasló, és folyamatosan növekvő népszerűséget, ha valóban praktikusan használhatóak, és nem igénylik a felhasználói szokások megváltozását. Az akkumulátoros elektromos (BEV) autókra jellemző limitált hatótávval és hosszú töltési idővel, illetve a plug-in hibridek (PHEV) optimális kihasználásához szükséges szintén hosszú töltési idővel, és a mindkét említett hajtás esetén fennálló infrastruktúra (töltőhálózat) problémával szemben a full hibrid, vagy más néven hibrid elektromos (HEV) modellek nem igényelnek semmilyen kompromisszumot az autótulajdonostól. Nem kell az idejét töltenie sem a töltőpontok keresésével, sem a töltéssel magával, és nem kell aggódnia a korlátozott hatótáv miatt sem. Nem véletlen, hogy ma a zöld autó eladások 88%-át a hibridek, ezen belül is 88,5%-ban a hibrid elektromos autók teszik ki.”  – mutat rá Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.